Parfymer får dig dofta gott

Kan jag ha varit 14 år när jag skaffade min första parfym? Jo, det var ungefär i den åldern. Det var en Eau de Cologne av märket Paco Rabanne. Ordet Eau de Cologne härstammar från franska och betyder ”vatten från Köln”. Eau de Cologne är en parfym som inte doftar lika starkt som t.ex. Eau de Parfum. Parfymen använda jag mestadels när det var dags för fest och man ville dofta lite extra gott.

Parfymer har funnits i över 4000 år och det var vanligt att man använde parfymer för att dölja den egna kroppens dofter och odörer. Hygienen var inte som idag, du tvättade dig väldigt sällan och det luktade således inte alltid så gott när man träffade andra människor.

Växter har länge använts som doftämnen i parfymer. Växterna använder doftämnen för att locka till sig pollinerare eller skydda sig mot hot som äter växterna. Exempel på växter i parfym är bark, blommor, frukter, löv och kvistar, kåda och harts, rötter, trä och frön. Dagens parfymer är dock ofta syntetiskt framställda från petroleum och kåda.

Är du ute efter att köpa en ny parfym och tycker det är lite svårt att välja? Mitt förslag är att du besöker en fysisk butik som säljer skönhetsprodukter och där det finns parfymer. Be att få testa parfymer och spruta en liten skvätt på din hand för att känna doften. Testa inte för många samtidigt, det blir svårare att känna skillnad mellan de olika parfymerna när ditt näsa får för många doftintryck på kort tid. Parfymen kan du köpa i butiken eller så handlar du den i lugn och ro på nätet när du kommer hem.

Populära parfymmärken är DIOR, DKNY, Tommy Hilfiger, Katy Perry, Beckham, Calvin Klein, Hugo Boss, Britney Spears och Kate Perry.

Parfym är en perfekt present att ge till någon som fyller år. Om du är osäker på vad du ska köpa kan du alltid fråga personal i butiken eller kundtjänsten på den webbshop du handlar i.