Dags för en balkonglåda med attityd

Nu är äntligen våren här även om det varit typiskt aprilväder med 17 grader ena dan och 7 nästa. Ibland regn, ibland nattfrost. Vår innebär massor med saker. Det innebär att man kan (oftast) kan skippa vinterjackan, mössan, handskarna och halsduken. Det innebär att man får ta fram shorts, solglasögon och cykel. Och det innebär att jag måste hjälpa min gode vän grannen när han meckar ute på garageuppfarten. ”Hej, kan du bara komma över en kortis är du snäll?”. I dag var det påskjutsdämpare som skulle bytas på släpvagnen. För er som inte vet så är en påskjutsdämpare en del till släpvagnens påskjutsbroms som förhindrar eller åtminstone dämpar släpvagnen från att åka in i bilen när bilen stannar. Den gör detta genom att ett dragrör som är kopplat till bilens kulhandske via påskjutsbromsen åker in och ut ur påskjutsbromsen beroende på ifall bilen körs eller stannar in. Att byta dämparen anses vara ett av de viktigaste arbetena när man servar släpvagnar, detta då dämparen är så essentiell för säker framfart på vägarna. En trasig eller felinstallerad bromsdämpare innebär att släpvagnen inte blir godkänd under besiktning.

Att byta ut påskjutsdämparen gick fortare än när vi skulle byta till sommardäck eller laga rostskador. Han verkar kallt räkna med att någon ska rycka ut när han inte klarar det ensam, och jag kan hjälpa till men det hade varit bra om han kunde säga till i förväg.

Våren innebär också att man får ta sig i kragen och göra nåt i växtväg. Hittade en riktigt snygg balkonglåda på nätet, en sort som har lite attityd och inte ser så tantig ut. Det handlar förstås mycket om vad man stoppa i den också, ska hitta några coola blomster som klarar sig utan ”tantskötsel” två gånger om dan och så kan man ha solljusdrivna lampor i.